Kind-Hond

Kinderen en honden, een prachtige combinatie. Dit kunnen echt innige vriendschappen voor het leven worden.

Maar hier zitten best wel valkuilen in. Een hond kan een kind als zijn mindere zien of zelfs als bedreigend. Vaak gaat het gewoon goed maar niemand wil het risico lopen dat er door miscommunicatie iets fout gaat tussen beiden. Zo kunnen sommige honden het best bedreigend vinden als een jong kind ze recht aankijkt of rechtstreeks op hem afloopt. Bij hele jonge kinderen kan het ongecontroleerde, drukke gedrag  een schrikreactie bij de hond teweeg brengen waardoor hij snipt/bijt. Vaak is het dan helaas de hond naar wie de vinger wordt gewezen terwijl het met wat meer kennis en begrip voorkomen had kunnen worden.

Maar ook kinderen kunnen de hond niet erg leuk vinden of zijn er zelfs bang voor. Vooral een pup, zo’n ongecontroleerd springding die je constant ondersteboven loopt of tegen je opspringt waardoor je valt. Nog maar te zwijgen over die vlijmscherpe puppentandjes die zo graag in je voeten bijten of in je hand als je daar een boterham of een koekje in hebt.

Daarom verzorgt de KC Woerden ook Kind/Hond-cursussen. Kinderen kunnen dan met hun hond zelf aan de slag  (evt. bijgestaan door een ouder). Tijdens deze lessen krijgen de kinderen (en ouders) handvatten aangereikt hoe ze op een veilige, verantwoorde maar zeker ook leuke manier om kunnen gaan met hun hond en wat ze wel of misschien beter niet kunnen doen. Maar ook hoe om te gaan met vreemde, loslopende honden. Ook zit er een stukje theorie bij over (hun) honden en bepaalde situaties waarin ze terecht kunnen komen met honden. Maar ook de pappa’s en de mamma’s worden er bij betrokken door bijvoorbeeld zaken aan te kaarten zoals: kan mijn kind helpen bij de verzorging van de hond, het uitlaten, mag mijn kind de hond eten geven, hoe doe ik het als er vriendjes komen spelen enz.

Tijdens de eerste les krijgen de kinderen 2 boekjes “Joepie een Puppie” en “Een familiehond” uitgereikt. Laat de kinderen deze boekjes ook lezen (of lees ze voor) want ook hieruit worden er dingetjes gevraagd. Tevens krijgen de kinderen tijdens de eerste les de opdracht om thuis een geheim truukje in te studeren met hun hond. Wij mogen niet weten wat het gaat worden. Tijdens de laatste les doen de kinderen een examen. Ze mogen dan aan iedereen, opa’s, oma’s vriendjes, vriendinnetjes, maakt niet uit wie, laten zien wat ze allemaal geleerd hebben en als klap op de vuurpijl mogen ze dan aan ons en iedereen laten zien welk truukje ze stiekum ingestudeerd hebben en aan het eind krijgen ze een certificaat. Uiteraard staat in alle lessen de veiligheid van kind en hond voorop.

Hoeveel lessen zijn het: Het zijn 5 lessen die in principe op de zaterdag zijn

Kunnen mijn kind en hond meedoen: de leeftijd van de kinderen is tussen 6 en 12 jaar (iets jonger of ouder, neem even contact met ons op). De leeftijd van de hond maakt niet uit.

Wanneer;  de cursus start zodra er voldoende animo is (ong. 6 kinderen). Bij veel animo starten we een 2e groep.

Bent u geinteresseerd? Neem even contact met ons op.