Terug naar cursus-overzicht
Beginners

Agility

Bent u geïnteresseerd om deze cursus te volgen? Schrijf u dan onderaan deze pagina in!

Dit is een tak van sport die velen misschien wel eens op tv hebben gezien of tijdens hun lessen op de KCW, maar men weet eigenlijk niet wat het nou allemaal inhoudt.

In de Agility werkt men met toestellen, zoals een A-schutting, wip, kattenloop -ook wel raakvlaktoestellen genoemd-  hoogte en breedtesprongen, tunnels, slurf en paaltjes (slalom).

Al deze zaken worden in een bepaald parcours neergezet dat van te voren bedacht is. De hond en handler (=de baas) moeten dan in een zo’n snel mogelijke tijd dit parcours volbrengen, zonder fouten. Dus geen latjes van de hoogtesprongen, geen toestellen of tunnels missen enz. De honden lopen dit parcours los en de handler loopt vaak iets vooruit of achter bij de hond, dus is het erg belangrijk dat de handler de hond goede aanwijzingen geeft, zowel verbaal als met lichaamstaal. Het is in deze tak van hondensport dus erg noodzakelijk dat baas en hond elkaar goed begrijpen, de hond erg baasgericht is, maar ook als de baas voor, achter of zelfs even uit het zicht is de hond begrijpt wat er bedoeld wordt. Het is een erg snelle sport waarin fysiek veel gevraagd wordt van baas en hond. Het is daarom erg belangrijk dat honden volledig uitgegroeid zijn – dus minimaal 1,5 jaar oud, sommige grote rassen zelfs wat ouder- voor men deze tak van hondensport mag/kan gaan beoefenen met de hond. Er zijn erg veel tempowisselingen, sprongen en wendingen – bijv. in de slalom- waardoor  het lichaam van de hond veel te verduren krijgt. Indien een hond nog niet uitgegroeid is kan dit  heel veel problemen geven aan het skelet en de gewrichten.

Voor sommige rassen is deze sport zelfs echt niet geschikt en te belastend. Heeft u bijvoorbeeld een grote of juist een erg kleine of heeft uw hond bepaalde gezondheid- of gedragsproblemen en weet u niet of Agility voor u beiden iets is? Overleg dan met de Agilitytrainers en/ of bestuur of het wel of niet mogelijk is om deze sport te gaan beoefenen.

Ook de baas zal fysiek in orde moeten zijn of eventueel juiste aanpassingen moeten hebben om de hond tijdens het lopen van een parcours te handelen. Ook hier geldt, overleg met de trainers en/of het bestuur wat mogelijk is.

Waar ook rekening mee moet worden gehouden is dat de hond los werkt en dus sociaal moet zijn naar andere honden en mensen en er goed appèl op zit.  Zeker omdat er tijdens deze sport veel opwinding is bij de honden. Dus de hond moet gericht zijn op de baas en moet goed luisteren. Er zijn dus nogal wat zaken waaraan u en uw hond moeten voldoen voor u deze tak van hondensport kunt beoefenen, maar als dit het geval is, is het een heerlijke sport om met uw hond te doen en zult u er samen veel plezier aan beleven.

Bij de K.C.W. zijn er verschillende mogelijkheden om Agility te beoefenen:

Agility Beginners

Tijdens deze cursus worden de verschillende toestellen aangeleerd. Wanneer de combinaties alle toestellen beheersen – dit ter beoordeling van de trainers- krijgt men aan het einde van de cursus een certificaat en kan men doorstromen naar een volgende groep. Ook wordt er al een begin gemaakt met het leren lopen van kleine delen van een parcours.

Agility Recreanten

Deze groep beheerst wel de parcoursen, maar wil absoluut geen wedstrijden lopen. Dit kan om verschillende redenen zijn: wedstrijdstress, hond is al op leeftijd, gezondheid baas enz. Maar omdat de baas en de hond het spelletje nog steeds erg leuk vinden en lekker samen bezig willen blijven (eventueel aangepast i.v.m. leeftijd/ gezondheid hond) kan men in de recreantengroep prima terecht. Uiteraard gaat dit in overleg met de trainers.

Agility Gevorderden/ Wedstrijdlopers

In de groep zitten combinaties die al redelijk tot goed parcoursen kunnen lopen en combinaties die aan wedstrijden deel willen gaan nemen. Wil men wedstrijden gaan lopen is een startlicentie verplicht. De trainers kunnen u helpen bij de aanvraagprocedure voor een licentie.

Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier te gebruiken en de cursusnaam AGILITY te vermelden.

Deze cursus wordt geleid door

Cora Deenenkamp

Cora Deenenkamp

Interesse in deze cursus?

Geïnteresseerd geraakt in deze cursus? Schrijf u dan in via het onderstaand formulier.

Direct inschrijven

Meld u aan voor deze cursus

Naar aanleiding van uw aanmelding zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Gegevens van uw hond