Terug naar actueel
15-01-2021

Aanschaf van een pup in Coronatijd

Aanschaf van een pup in Coronatijd

Beste toekomstige hondenbezitter,

We krijgen veel signalen dat er een sterke stijging is van de vraag naar pups. Dat horen we van fokkers, maar zien we ook terug in onze website- en Google-statistieken. Het aandeel zoekers naar pups op de website van de Raad van Beheer, die vervolgens doorklikken naar rasverenigingen is de afgelopen periode ruim 2x zo hoog als normaal. Ook de pupinfo van veel rasverenigingen draaien overuren.

De vraag naar puppen en adoptie aanvragen neemt de laatste tijd explosief toe. Asielen in Nederland en België zijn allemaal zo goed als leeg. Mensen die ineens allemaal een rescue hond uit het buitenland willen. Mensen die zó graag een pup willen en niet meer kunnen wachten. En hierdoor zonder aarzeling hun pups kopen bij broodfokkers, want zij bezorgen zelfs ‘het pup-pakket’ aan uw deur?

Wees voorbereid!

Bij een groot aantal huishoudens zijn beide of in ieder geval één kostwinner nu noodgedwongen thuis. Met het 1,5 meter beleid is de fysieke aanraking van personen, buiten het gezin, niet meer mogelijk. Daarom wordt vaak vervanging gezocht in een huisdier, m.n. een hond.
Daar willen wij als kynologenclub het graag met u over hebben.

Natuurlijk is het vertederend om een puppy in huis te nemen, ongeacht het ras. Maar wees voorbereid!
Lees u in, in de kenmerken van het ras, kan het ras goed alleen zijn, is het een familiehond, etc.
Vraag u daarbij ook af of u wel of geen puppy met stamboom wilt kopen. Zeker, een hond mét stamboom is duurder in aanschaf, maar daar staat tegenover dat u een hond uit een nestje koopt dat verantwoord is gefokt, volledig is nagekeken op lichamelijke problemen, is gechipt én waarvan DNA is afgenomen om te bevestigen dat papa en mama beide een stamboom hebben.

Geen impulsaankoop

Een hond koop je voor de komende 8-15 jaar, afhankelijk van het ras. Het nieuwe gezinslid moet dus correct worden opgevoed. Juiste voeding, tijdig inenten, ontwormen en behandelen tegen vlooien, voldoende uitlaten per dag, cursus(sen) met je hondje volgen, etc. hoort er allemaal bij.

In deze Corona tijd heeft iedereen meer tijd. Maar hoe is dat straks als wij meer (bewegings)vrijheid krijgen? Het hondje is dan vaker alleen thuis.

  • Krijgt de pup dan geen verlatingsangst (piepen en blaffen = overlast voor de buren)?
  • Wie gaat het hondje dan uitlaten?
  • Laat hij of zij de meubels wel heel?
  • Kan het hondje alleen zijn met de kinderen die nog wel thuis zijn?
  • Heb ik voldoende financiële middelen achter de hand als het hondje medische zorg nodig heeft?
  • Kan ik elke maand €25-€30,- besteden aan kwalitatief goed puppyvoer?

Allemaal vragen waarover nagedacht moet worden voordat een pup wordt aangeschaft.
Een goede fokker zal u deze vragen ook stellen, geeft u daarin adviezen mee zodat u voldoende bent geïnformeerd dat de aanschaf van een hondje geen impulsaankoop wordt.

Socialisatie van de hond

Het socialiseren van een pup is nu anders dan gebruikelijk. Kynologenclubs zijn in ieder geval tot 1 juni gesloten. Dan start al de aanloop naar de zomervakantie. Kan de hond dan wel mee op vakantie?

Zo nee, is er dan bij een pension (nog) plaats? Daarnaast moet u rekening houden met de mogelijkheid dat er weinig of geen ruimte in de 2e seizoenshelft is om u en uw pup te verwelkomen als nieuwe cursist.

Nadere informatie:

Over het socialiseren tijdens de Corona-crisis verscheen een column van het magazine Onze Hond.

Stichting Rypickerwaard – Dierenasiel in IJsselstein, heeft een stuk geplaatst over de aanschaf van een hond. Een levend wezen is niet voor even, maar voor het leven! 

Tenslotte:

Dit bericht is zeker niet bedoeld om u te ontmoedigen, maar wél om u te wijzen op een verantwoorde opvoeding en om te helpen in het maken van een gedegen (aanschaf)keuze. Niemand zit te wachten op overvolle asielen omdat we het hondje niet meer leuk vinden of het beestje ‘te lastig’ wordt.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u altijd een berichtje sturen t.a.v. secretaris@kcwoerden.nl of kynologenclub@kpn.com.